Bogen en Blazoenen

Dit onderdeel beschrijft de verschillende bogenpijlen en pezen, blazoenen, 3D figuren en de verschillende bescherming en hulpmiddelen.

De handboog is al bijna zo oud als de mens zelf. Handbogen vind je daarom tegenwoordig in alle soorten en maten. Van de oude Engelse longbows waar Robin Hood mee schoot, tot aan de hightech bogen waarmee op de Olympische spelen geschoten wordt. Toch bestaan al deze bogen ten minste uit de volgende onderdelen:

  • Een handvat, zoals de naam al zegt houd je hiermee de boog vast. Bij de meeste bogen buigt dit deel niet mee als je de boog uit trekt.
  • De werparmen/latten, dit is het deel van de boog waar de energie in opgeslagen wordt als de boog uitgetrokken wordt.
  • De pees, deze zorgt ervoor dat de energie van de latten overgedragen wordt aan de pijl.

Traditioneel

Onder traditionele bogen verstaan we bogen die voornamelijk gemaakt zijn van hout. Tegenwoordig zijn de meeste traditionele bogen versterkt met glasvezel en soms ook carbon vezels. Maar ook volledig houten bogen worden nog gemaakt. Het is niet mogelijk om een traditionele boog uit te rusten met een vizier. Daarom kijken de meeste traditionele schutters over de pijl heen.

Traditionele bogen worden in heel veel vormen en maten gemaakt, vaak geïnspireerd op ontwerpen uit de middeleeuwen. De meest voorkomende types zijn: De engelse longbow, de flatbow (amerikaanse longbow), de ruiterboog en de jachtboog.

Met een traditionele boog wordt vaak geschoten met hout of carbon pijlen met natuurveren.

Olympische Recurve

De Olympische Recurve is een boog type dat volledig modulair is opgebouwd. Dit betekent dat alle onderdelen los te maken, en te vervangen zijn. Ook zijn deze bogen voorbereid voor de installatie van extra hulp en richtmiddelen. Zoals een vizier en stabilisatie.

Hiermee is de Olympische recurve een hele veelzijdige boog die aan te passen is aan een groeiende schutter. Dit is de reden waarom wij de recurve boog aan raden voor beginnende schutters.

Met een Olympische recurve wordt vaak geschoten met aluminium of carbon pijlen.

Compound

Compound bogen zijn de meest hightech bogen die vandaag de dag te krijgen zijn. Kenmerkend voor dit type boog zijn de katrollen aan de uiteindes van de boog. Deze nemen een deel van de kracht over wanneer de boog helemaal uitgetrokken is. Dit betekent dat de boog in het begin zwaarder is om uit te trekken, maar eenmaal uitgetrokken is er veel minder kracht voor nodig om hem uitgetrokken te houden.

Net als bij de Olympische recurve, kan een compound boog uitgerust worden met extra hulp en richtmiddelen. Zoals een vizier en stabilisatie.

Met een Compound boog wordt vaak geschoten met aluminium of carbon pijlen.